WIKPLAYER


Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

DIY : ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΒΑΖΕΛΙΝΗ

Γειά στην πιο όμορφη διαδικτυακή παρέα!!!
Στο προηγούμενο μου ποστ σας μίλησα για την βαζελίνη και πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην καθημερηνότητα μας.Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή για να φτιάξετε την δική σας βαζελίνη!
Η συνταγή είναι πάρα πολύ απλή και είναι βάση που φτιάχνονται οι κηραλοιφές αλλά και οι σπιτικές κρέμες.
Την συνταγή την βρήκα στο site: 
http://www.onegoodthingbyjillee.com/2012/04/make-your-own-petroleum-free-jelly.html.
Και επειδή όταν την έφτιαχνα δεν είχα κάποιον να παίξει το ρόλο του φωτογράφου χρησιμοποίησα τις φώτο του site.
Λίγα λόγια για τα συστατίκα......


Το κερί μέλισσας το βρίσκουμε σε καταστήματα με είδη μελισσοκομικής,βιολογικά καταστήματα άλλα και στο ιντερνέτ.Μπορείτε επίσης να το αγοράσετε από κάποιον παραγωγό μελισσοκόμο που είναι και η καλύτερη επιλογή γιατί το παίρνετε κατευθείαν από την πηγή.
Το κερί που χρησιμοποίησα το προμηθεύτηκα από τον πατέρα μου γιατί είναι μελισσοκόμος.
Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσετε καλό είναι να είναι αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Το κερί μέλισσας είναι γνωστό για τις επουλωτικές,αναπλαστικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες στην κοιλιά των θηλυκών μελισσών και τους χρησιμεύει για να κατασκευάζουν τις κυψέλες.Το μάσημα άσπρου και άγευστου φυσικού κεριού θεωρείται ότι κάνει καλό σε όσους έχουν ορθοδοντικές προσθήκες.Έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και γι'αυτό είναι ιδανικό για να καταπραΰνει ερεθισμούς ή τραυματισμούς του στόματος και όχι μόνο.Το κερί χρησιμοποιείται για την κατασκευή κεριών,λαμπάδων,περιέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα(π.χ.αλοιφές για δερματοπάθειες,εγκαύματα κ.τ.λ.) αλλά και σε πολλά καλλυντικά όπως κραγιόν,κρέμες κ.τ.λ.  

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :

30 γρ. κερί μέλισσας
150 ml ελαιόλαδο


Διαδικασία παρασκευής 
Βάζουμε το κερί μέλισσας σε Bain marie(μπέν μαρί).Για όσους και όσες δεν ξέρετε τι είναι το bain marie είναι η διαδικασία για να λιώσουμε κάποια υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα και στην περίπτωσή μας το κερί μέλισσας που είναι συμπαγές.Το μυστικό στο μπέν μαρί  είναι ότι τα υλικά δεν έρχονται σε επαφή απευθείας με την θερμότητα, όποτε ζεσταίνονται και λιώνουν σταδιακά χωρίς να καούν ή να κόψουν.

Ορίστε λοιπόν η διαδικασία:
Μέσα σε κατσαρόλα με βραστό νερό τοποθετούμε ένα μπολ κατά προτίμηση γυάλινο.Είναι σημαντικό η διάμετρος του μπολ να είναι μεγαλύτερη από αυτής της κατσαρόλας, έτσι ώστε να μην βυθιστεί το μπολ μέσα στο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε το νερό να διατηρείται ζεστό χωρίς να βράζει.

 Κόβουμε το κερί μας σε μικρά κομμάτια αν είναι σε πλάκα,αν είναι νιφάδες το ρίχνουμε έτσι στο μπολ και ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να λιώσει. 



Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε προσέχουμε να είναι τελείως στεγνό καθώς ακόμη και λίγες σταγόνες νερού μπορούν να αλλοιώσουν τη σύσταση του κεριού και να μην έχουμε την υφή που επιθυμούμε.
Όσο λοιπόν ανακατεύουμε να λιώσει το κερί προσθέτουμε παράλληλα και το ελαιόλαδο.Μόλις λιώσει το κερί και γίνει ένα με το λάδι,αποσύρουμε από την φωτιά.Προσοχή μην το βράσετε!



Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και το κερί λιώσει αποσύρουμε από την φωτιά και τοποθετούμε το μείγμα μας σε γυάλινο βαζάκι.Το αφήνουμε αρκετές ώρες κατά προτίμηση μια ολόκληρη ημέρα για να σταθεροποιηθεί και είναι έτοιμη η βαζελίνη μας!!!!!Μπορείτε να προσθέσετε και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας και να της δώσετε ακόμη πιο πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Και ένα τελευταίο μυστικό της συνταγής!!!
Χρησιμοποιηούμε πάντα ένα ξυλάκι , αυτό του παγωτού για να παίρνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε από το βαζάκι μας χωρίς να αλλοιώνουμε την σύσταση της και να μεταφέρουμε μικρόβια στην βαζελίνη μας.Αυτό βέβαια ισχύει για όλα τα home made προϊόντα μας.
Αυτά από εμένα!Δοκιμάστε το και πείτε μου την γνώμη σας!!Όπου κι αν βρίσκεστε ,ότι κι αν κάνετε μην σταματάτε να χαμογελάτε και να περνάτε όμορφα!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!

7 σχόλια:

  1. Και χωρίς καποια προσθήκη αιθέριου ελαίου κεραλαοφη θεωρείτε απλα το ελαιο τις δείνει καποιες extra θεραπευτικές ιδιότητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΩ ΠΩ..φοβερο! τι μαθαινεις τελικα..και ποσο εύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) Yπαρχουν χιλιάδες προιοντα αφθονα στην φυση για να τα χρησιμοποιησουμε!Φροντισε η φυση για ολα!!!!!

      Διαγραφή
  3. παιδια μωλης τωρα πηγα κ το εκανα περιμενω το αποτελεσμα πειτε μου λοιγο εσεις το κανατε? και αν το κανατε σας βγεικε? ρωταω γτ αδιασα το μισο κουτακι κεραλιφης της μαμας μου (καθαρο κερη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή